Ekološki dvogled za komunalne probleme

Bez autora
Aug 01 2011

Srbija i Bosna i Hercegovina pokazuju kako susedne zemlje imaju zajedničke interese na kojima udruženo i rade. Zajednički projekat "Ekološki dvogled" opština Priboj i Rudo, uz već nekoliko realizovanih, rešiće komunalne probleme 8.000 meštana u pograničnom području. Najpre su rešili problem vodosnabdevanja. Voda sa izvorišta u Sjeverinu u Srbiji, napaja ne samo ovo selo, već i stanovnike preko granice, u Rudom u Bosni i Hercegovini. Ono što je bilo finansijski neizvodljivo za jednu opštinu, uz podršku fondova EU, obe opštine su uspele da reše problem. Da nije specijalnih veza dve države, život bi ovde bio više nego komplikovan. Granica je toliko isprepletana da gotovo svako susedno selo pripada drugoj državi. Do dve trećine teritorije pribojske opštine se dolazi preko četiri granična prelaza.

Ekološki dvogled za komunalne problemeOpštine Priboj i Rudo su započele zajednički projekat "Ekološki dvogled", kojim će rešiti komunalne probleme 8.000 meštana u pograničnom području.

Srbija i Bosna i Hercegovina pokazuju kako susedne zemlje imaju zajedničke interese na kojima udruženo i rade. Zajednički projekat "Ekološki dvogled" opština Priboj i Rudo, uz već nekoliko realizovanih, rešiće komunalne probleme 8.000 meštana u pograničnom području.

Najpre su rešili problem vodosnabdevanja. Voda sa izvorišta u Sjeverinu u Srbiji, napaja ne samo ovo selo, već i stanovnike preko granice, u Rudom u Bosni i Hercegovini. Ono što je bilo finansijski neizvodljivo za jednu opštinu, uz podršku fondova EU, obe opštine su uspele da reše problem.

"Prala sam haljine i veš u potoku. Konačno sam dočekala da je voda potekla, taj dan nije mogao biti radosniji", kaže Ranka Kruškonja iz Sjeverina.

Da nije specijalnih veza dve države, život bi ovde bio više nego komplikovan. Granica je toliko isprepletana da gotovo svako susedno selo pripada drugoj državi. Do dve trećine teritorije pribojske opštine se dolazi preko četiri granična prelaza.

"Mi tu granicu svakim danom i svim svojim aktivnostima nastojimo da maksimalno relativizujemo", objašnjava Lazar Rvović predsednik opštine Priboj.

"Mi smo tu da rešavamo probleme građana i mislim da je ovo pravi način rešavanja, zajednički, i sa jedne i druge starne", smatra Milko Čolaković načelnik opštine Rudo.

I robni transport preko granice je pojednostavljen, a najnoviji projekat „Ekološki dvogled", konačno će rešiti i problem odlaganja otpada, a plaćanje su međusobno regulisala komunalna preduzeća Rudog i Priboja.

"Ovo je do pre dva meseca bila najveća divlja deponija i sve je odavde odlazilo u Lim. Sada je sve očišćeno", kaže Milanko Marić iz Mokronoga (BiH).

Bez pogranične saradnje, život bi ovde bio još teži.

"Mi inače dobro sarađujemo sa opštinom Rudo. Kad su pitanju hitne intervencije, Dom zdravlja nam je blizu, na udaljenosti od kilometar i po. Naša deca pohađaju školu u opštini Rudo i koristimo električnu energiju", objašnjava Vujadin Radović iz Sjeverina.

Od prošle godine saradnja između ove dve opštine je intenzivirana, a u planu su i novi zajednički projekti sa ciljem da se obezbedi funkcionalno jedinstvo na području čiji su stanovnici upućeni jedni na druge.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik